Neler Yapıyoruz ?
Patent ve Lisanslama Birimi, öncelikle Yıldız Teknik Üniversitesi'nin araştırmacıları, öğretim üyeleri ve öğrencileri olmak üzere, işletmeler, araştırmacılar ve öğrenciler gibi tüm kesimlere fikri mülkiyet haklarının korunması süreçlerinde destek verir. Aynı zamanda farkındalık oluşturma çabalarına katkı sağlar ve lisanslama ile ticarileştirme hizmetlerini sunar.
Sınai Haklarda Tescil Sistemi
Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenen bu hakların temel amacı; coğrafi işaret, patent, tasarım, marka ve faydalı model aracılığıyla geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunması, aynı zamanda teknolojik ve ekonomik ilerlemenin gelişmesine katkı sağlanmasıdır.
Söz konusu kanunla; sınai haklara ilişkin olarak yapılan başvuruların onaylanmasıyla tescil işlemi gerçekleştirilir. Tescil işleminin ardından hak ihlali gerçekleşmesi durumunda hukuki ve cezai yaptırımlar ortaya çıkar. Söz konusu kanun esas olarak markalar için düzenlenmiştir. Bu kanunun temel amacı marka patent konularını düzenleyerek, tüm hakların korunmasına ilişkin ortaya çıkmıştır.
Bu sistem sayesinde, markalar ürün ve hizmetlerinin ayırt edilebilmesini sağlar.
Sınai Mülkiyet Hakları Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi sınai mülkiyet hakları; patent, marka, tasarım, coğrafi işaretler ve faydalı model gibi buluş ve yeniliklerin ilk uygulayıcılarına sağlanan haklardır. Bu sayede özgün bir çalışmanın tasarımcıları ve uygulayıcıları; üretilen ve satılan mallar üzerinde ayırt edici işaretlere sahip olurlar. Bu da ortaya çıkan ürünün satma hakkını yalnızca bu kişilere tanır.
Patent Hakkı
Endüstriyel alanda herhangi bir teknik sorunun çözülmesinde ya da geliştirilmesinde gerekli koşulları sağlayan buluşları ortaya çıkaran kişiler tanınan haklardır. Bir buluşun patent alabilmesi için yeni olması ve tekniğin bilinen durumunun aşılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu buluşun sanayiye uyarlanabilir olması da gerekir. Bu üç kıstası sağlayan buluşlar patent alarak hak sahibi işletme ya da kişilere yasal güvence sağlar.
Patentlere ilişkin en önemli hususlardan biri de kamuoyuna açık olan belgelerin tamamen incelenerek, böylesi bir buluşa sahip başka patentlerin olup olmadığının incelenmesidir. Gerekli araştırmalar yapılmaksızın yapılan başvurular, benzer bir buluş olduğu takdirde reddedilir.
Patent sahibi kişiler, üçüncü kişilerin izinsiz olarak buluşlarını üretmesini, kullanmasını veya satmasını engelleyebilir. Patentle ilgili yasalarda belirtildiği üzere, patentler başkasına devredebilir ya da miras yoluyla intikal edilebilir. Aynı zamanda kullanım hakkı lisans konusu olabileceği gibi rehin olarak da verilebilir.
Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvurular, gerekli şartları sağlaması halinde 20 yıl süreli korumaya sahip olur. Mucitlerin ve sanayicilerin sahibi olduğu patentler sona erdiği andan itibaren, buluş tüm toplumun malı sayılmaktadır. Aynı zamanda bir buluşun patentle korunabilmesi için, korunma istenen her bir ülkede tek tek başvuru yapılması gerekir.